Wednesday, September 02, 2009

KELIK KELATE....




Assalamualaikum...

Bz skit lately... Hari ni rasa teringin nak mengupdate.... So, here i am!! :-)

Gambar-gambar ni pada 26/08/09.. Bawa anak2 ke opis.. Ikutnya malas g opis sebab anak-anak bercuti.. Tapi sebab keje banyak.. I have to..



Buka pose 3 beranak je kat rumah.. B dh siap tapaukan lauk utk kami berbuka pose.. B buka pose ngan kawan-kawannya di Hotel Sri Malaysia..
Gambar ni pada 27/08/09... Nasib baik anak-anak ok dan buat keje sendiri kat opis. Tak kacau T buat kerja.. :-)


Macam biasa.. Masak nasi saja.. Lauk tapau.. Tak sempat nak masak.. Em.. Ayat klise!! :-P




Ari ni (28/08/09) plan nak balik ke kg suami di Kg. Bukit Abal, Pasir Puteh, Kelantan.. B je g sorang kat opis ari ni.. T dok umah settle apa yang patut.. Balik dari opis, B bagi FM ni.. Dari Vietnam.. Kawan B yang berikan.. I like!! Tq Kak Eba!! :-)



Dalam pukul 3.55 petang, g Temerloh beli barang skit kat Guardian dan jugak beli handbang Alfio Raldo yang terbaru.. Jemla pulak Temerloh ari ni.. Kelakar.. Time-time nak dekat raya gini ramailah yang turun Temerloh cari barang-barang keperluan..



Opis B kat area sini saja...



My new handbag!!



1st time tengok iklan FG jadik model dok sandang handbag ni hati T dah tertawan sambil berkata "Aku mesti beli handbag ni"!!.... Hehehe.. To, tanpa bertangguh-tangguh lagi, T pun membelinya.. Part yang paling best, cuma ada 1 saja handbag tu kat kedai tu.. Apalagi, WAJIBla T terus menyambarnya!! :-D



Yang ini pun ada, tapi T lebih berkenan kat handbag yang T beli tu.. Sumber gambar FG tu ada dalam NONA bulan September..



Seterusnya, kami meneruskan perjalanan.. Singgah berbuka puasa di Restoran Bangkok Kitchen, Kemaman pada pukul 6.30 petang..




Kami order Ikan Siakap 3 Rasa, Telur Dadar, Tom Yam Campur, Ayam Paprik, Lala Goreng Pedas dan B keluar beli kuih-muih kat kawasan berdekatan...



Kenyang, Alhamdulillah.. Makanan pun sedap2.. :-)



Kami bertolak dari Kemaman pada pukul 7.45 malam dan sampai di kg B pada pukul 12.12 tgh malam.. Penatnya badan!!
Hari ni, 29/08/09, kami ke KB.. Berbuka puasa di rumah Abang Ipar T di Bunut Payong.. Ramai adik-beradik B yang balik.. Cuma 2 orang saja yang tak dapat balik.. Family Abang Long di Selayang dan My SIL di UPSI..
Selepas tinggalkan budak-budak di rumah Abang Ipar, T dan B jalan-jalan ke Tesco dan jugak Pasar Ramadhan di stadium..



Tak soping apa pun.. Cuma beli Kain Kapas (2 pasang di Nagoya) dan jugak beli kain untuk jahit seluar kerja B.. Cari gula, dapatlah 2kg aje.. Beli beg Tesco, bedak compact JJ Nur dan jugak majalah... Itu aje..



Gambar ni T dedikasikan buat u Farah Fazlin.. .. Hehehe..


Pasar Ramadhan di Stadium.. Setiap kali balik Kelantan, mmg singgah sini cari lauk untuk berbuka puasa di samping dah masak di rumah..



Hasil belian.. Kalau boleh, semua makanan nak dibeli.. T ajak B balik awal, Rambang mata dah.. Nengok makanan semuanya sedap2 wei!!



OTW nak balik ke rumah My BIL dah..

Kakak ipar masak Sambal Udang dan Air Asam.. Jugak buat Ikan Bakar, Air Kelapa Muda dan Air Cincau..




Pompuan makan kat dapur..


Lelaki makan kat luarla...




30/08/09

OTW balik ke Kg. Bukit Abal.. Setengah jam je KB - Bukit Abal, Pasir Puteh.. Pintu gerbang gini banyak di bandar KB...





Kakak Ipar buat Cendol ni.. B lak keluar beli juadah berbuka puasa di Pasir Puteh.. T dok kat rumah saja..



Berbuka time..


Nur dan sepupunya.. Salahuddin..


Amik gambar Nur sebelum T dan B kuar ke bandar KB.. Nak g bli Colek Ayam....



Ya Rabbi!! Orang penuh kedai!! Tak dapat tempat duduk pun.. Ingat nak makan minum kat sini, tapi tak bolehla.. T bungkuskan aje.. Bawa balik makan kat rumah.. T beli Colek Ayam ni dekat RM90.. Sampai budak dok bungkus tu tanya, "Banyak akak beli.. Sapo nok makey?".... T jawab "ramai kat rumah tu".. :-)


Next time balik KB nk singgah beli kat sini lagik.. :-)



Kluar dari rumah di Bukit Abal tadi pukul 9.50.. Sampai rumah semula pukul 11.40.. Sambut MERDEKA makan Colek Ayam.. :-)



31/08/09
MERDEKA DAY!! (Zahirnya saja kita merdeka, tetapi batinnya tidak)
Ni kat Bandar Al-Muktafi Billah Shah.... is a small town in Terengganu.. Cantik tempat ni.. T suka tiap kali lalu sini.. Cuma kali ni singgah nak amik gambar.. Ada satu lagi kat kawasan tasik dia.. Very the cantik... :-)



Pas singgah solat jamak di Bandar Indera Mahkota dalam pukul 4.00 petang tu... Kami ke Tg Lumpur... Tempah meja nak berbuka puasa di sini..



B sedang memilih ikan.. Makan Ikan Bakar buka pose ari ni..



Pas order menu, dalam pukul 4.37 kami ke bandar Kuantan.. Singgah di Megamall, beli Burger dan Ayam @MC'D.... Beli majalah.. Dan masuk Parkson.. Beli baju Nur.. Belian RM100 ke atas boleh beli set pinggan mangkuk Claytan 4 2 dgn harga RM39.30.. Redeem Towels via kad Bonuslink.. Dalam pukul 6.59, kami dh ada di restoran untuk berbuka puasa.. Punyala rushing nak soping.. Sempat beli baju Nur je dulu..



Kenyang dah makan.. Alhamdulillah... Penuh 1 kedai org dtg makan tadi.. Kat sini mmg popular ngan Ikan Bakar... :-)


Kami sampai di rumah pada pukul 9.15 malam.. Ni barang-barang baru bawa keluar dari kereta.. Buah tangan dari Kelantan?? Balik kali ni T beli Ikan Kering Plata, Budu sedozen, Nisan Kerek, Serunding, rempah kari kutuk (masak kerutub :-) ), gula, selimut 3 helai dan kain tudung 5 helai.. Sebelum sampai ke rumah tadi, singgah kedai beli telur dan ikan sardin .. Masak untuk sahur nanti..


Ni gambar berbuka puasa semalam.. 01/09/09.... Tak sabar nak tunggu tarikh 2009 2009.. Rasanya hari tu hari raya puasa kot... Em...



Jumpa lagi di lain entry... Tq... Sudi luangkan masa... Selamat menjalani ibadah berpuasa hari ini ye!!


Till then, muah!! hugs + kisses....

18 comments:

Emy Omar said...

Wah bestnya balik Kelantan..macam2 borong ye..bila la kita ni nak merasa colek ayam macam dalam M3 tu ye..hu..hu kecur air liur la..

Opie said...

cedapnye colek tuh....next week nk pi kelantan, nk beli colek la..hehehe

kak T, nape makan kat khuket tuh...tak besh la situ...skrg nih ramai org komplen..nnt kalu pi kuantan, makan la kat ana petai ikan bakar...kat tanjung lumpur jugak..lagi best tau kat situ..

Puan Iza said...

meriahnya T....bab makan2 tu best hehehe...ni tak sabar nak balik kelate nie...

en_me said...

scrolling jerrr..

aryllia said...

cam ner colek ayam tuh??
sedap x? cam tuh nak g jln sana lah

jeff said...

>> selamat menunaikan ibadah puasa...
>> moga ramadan kali ini menjadi yang terbaik daripada yang sebelum ini...

_deli said...

Salam T,

Lama juga saya tak jengok ke mari. Amacam Rmadhan kali ni? Nampak gaya terus-terusan menapau.

Dalam urutan gilir, sepatutnya kami beraya di Kelantan tahun ini, malangnya terpaksa beraya di KL aja. Ada juga baiknya tu. Taklah bersesak dengan segala umat yang nak beraya. Tambahan pula bila dah di sana nak masuk KB aja pasti tersangkut di WCY. Urgh!!!

Selamat berpuasa.

Mr aMin said...

Wohoooo...meriahnyaaa

MaDiHaA said...

meriahnyer T kat Kelantan..... akak rindu sungguh nak kelik kelate... bilalah ada rezeki lebih nak kelik kelate jupo sedaro2 hubby.. ni asyik dok cukup bajet sokmo.. huhuhuuu..
sedap2nyer juadah berbuka T sekeluarga... kak masak biasa2 je.. sekali pun dok buka luar lagi... skrg ni nak kena jimat cermat ler sket.. nak raya mcm2 nak beli.. ok T.. slmt berpuasa yer...

p/s: sejak bila dah tukar setting blog T ni?? hehehee...

malasz said...

ghajin mengapdet..........
ghajin ber shoping..........

meorjay said...

Salam T
Selamat menjalani ibadah puasa
Semoga amal ibadah di tahun ini lebih baik dari yg sudah2

:: Kendali blog lebih mudah dari fotopages ke T?

En. Bye said...

Tak berkesempatan lagi aku nak kelik Pahang... raya nanti kut!!
Salam Ramadhan buat anda!!

---> ada lagi cerita di
http://encikbye.blog.com

marlida said...

peh...complete n3 ni dr mula balik kg sampai ke rumah balik.

re:saya sepupu ratna tp kira kami memang rapat lah sebab saya takde kakak.lagipun masa ratna kecil mak saya jaga dia jap

fauziah said...

Salam Ti..

Amboi, panjang betul cerita & perjalana Ti ni... Dari anak2 teman ke office.. gi kelate then nganu.. Jeles ni kalau masuk blog kawan2 di tanahair ni.. mesti picca pasar ramadhan.. all this will be missed. Btw, ur SIL punya cendol tu.. adusss.. mengancam jiwa raga kak gee ni haaa... kalau dapat la hirup kami di arab ni.. best tu Ti..

Selamat berpuasa juga utk Ti & family ya.. ;-)

Gee.harun

madam CT said...

colek ayam tu apa t?

http://madamct.fotopages.com

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

wah wah T...meriahnya...everytime masuk blog T saya mesti baca detail..punyala T menulis siap timing pun tau..cayalah!!!! byk sungguh T shopping.... tudung kat kelate murah2 kan....arggh...tak lepas lagi nak shopping tudung kat sana..bila agak2 nak pi ni?? hehehe...

MindHeartBodySoul said...

Wahhhhh!
Sungguh membuka mata, minda & selera...

BEST BETUL TRAVEL LOG ini...

1. Baru tahu Kelantan Punya Pintu Gerbang fesyen dia cenggini

2. Colek ayam tuh apa? Rojak ayam cicah budu? Macam chicken pop corn jer sama dengan fish fingers...

3.BAG tuh yang tak tahan,.... harus meletops... I jeles nih....

4. Udang yg kakak ipar T masak tuh... Wollomokkkk.... titis air liur (tapi dala otak jer larrr)...

fiza said...

salam kak T....
panjangya entry akak kali ni....
bestnya g kltn....byk shopping ke kak..cantikya hanbag baru akak...fiza pun suka yg beso2...senang nak sumbat brg2 dl beg....hehe...

THE ONE AND ONLY

ABOUT ME

My Photo
Temerloh, Pahang, Malaysia
seorang yang simple dalam menjalani kehidupan seharian..

MY BLOG DESCRIPTION

Sekadar meluahkan apa saja yang terbuku di hati dan yang terlintas di fikiran.. Apa saja pandangan atau pendapat adalah mengikut kefahaman saya atau peredaran semasa ketika itu.. Saya tidak mengharapkan kalian bersetuju dengan pendapat saya semata-mata.. Kita berhak mengeluarkan pendapat masing-masing.. Bukan begitu? Saya tidak akan sesekali membiarkan mana-mana bloggers mengutuk, menghina atau yang sewaktu dengannya terhadap saya di sini.. Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua corak penulisan dan gambar-gambar yang disiarkan di blog ini.. Hak cipta terpelihara sepenuhnya.. .. Harap maklum... Terima Kasih..

BORAKS

MY BLOG LIST

MY FOLLOWERS

MY PRECIOUS.....

MY PRECIOUS.....