Wednesday, June 10, 2009

MENTARI MUNCUL LAGI...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. T dah sembuh daripada sakit mata.. I can see clearly now!!... Mujur derita sakit mata kali ini tidak seteruk yang T alami pada 10 tahun yang lepas.. Masa tu dua-dua belah mata bengkak merah menyala!! Seminggu lebih cuti tak pergi kerja.. Time semayang masa yang paling seksa.. Rasa mata nak tersembul kuar gitu.. Tapi kali ni, sakit mata manja-manja gitu.. Agaknya T cepat kesan dan terus berjumpa doktor.. Makan ubat pun tak pernah culas.. Tq pada Emy.. Hari-hari dok bertanya khabar pasal mata T nie.. Tq Dear!!

06/06/06

Balik ke Kuala Krau.. Adik T ada balik dan anak-anak sedara ada di rumah nenek mereka.. Ma masakkan Nasi Kerabu untuk lunch.. Dah lama tak makan Nasi Kerabu hasil air tangan Ma...



Anak-anak asyik dok main ngan anak-anak kucing tue..



Sebelah malam.. T masak untuk dinner.. T masak Ikan Patin Tumis Asam Pedas, Sayur dan Ayam Ayamas Goreng....




Anak-anak dok bersantai dengan sepupu-sepupu mereka...




07/06/09
Ikut plan.. Hari ni nak ke Rompin.. Ada hal di sana.. Disebabkan di saat-saat akhir.. Kami tukar plan ke Kuantan sebab hari esok nak ke Pekan.. Sampai di Kuantan... Singgah di Mega Mall, lunch di Kenny Rogers Roasters....
Sarapan Nasi Lemak pagi nie..


Lunch time..


Ini T dan Nur punya...



Tak cukup.. Tambah ayam lagik... :-)



Ini untuk hubby..



Ini untuk Mak Su dan jugak Adib.. Sedap makan kambing panggang tu tau!!


Sebelum ke Kuantan.. Singgah di Gambang.. Ingat nak tidur di hotel baru di sana.. Tapi bila Water Parknya ditutup.. Kami terus ke Kuantan.. Bilik hotel semua penuh.. Kami call
M.S. Garden, Vistana, Hotel Sri Malaysia.. Semua dah penuh.. So, hubby pun trylah ke hotel Citiview pulak.. Adalah bilik kosong.. Rate dalam RM184.00.. Tak penah stay kat hotel ni lagi.. Jam pun dah pukul 4.00 petang.. So, kami bermalam di hotel ini sajalah....



Sampai bilik.. Posing dululah..





Siap berehat.. Solat Jamak bagai.. Kami pun bersiap keluar ke ECM....



Sebelah malam tapau makanan.. Makan di dalam bilik saja.. Tonton movies di STAR MOVIES sebelum tidur..

08/06/09

Breakfast time..




Nak check out daripada bilik dah..




Seterusnya, kami meneruskan perjalanan ke Pekan.. Bandar Di Raja...



Sampai dalam pukul 12.30 tengahari.. Setengah jam aje Kuantan ke Pekan.. Singgah lunch dulu di Ummi Cafe..



Then .. Kami ke Pejabat Tanah Pekan.. B nak settle hal kat situ dulu..



Settle keje di Pejabat Tanah.. Kami terus pulang ke rumah.. Sampai dalam pukul 5.00 petang.. Sebelah malam, keluar dinner di Restoran Rizki Tom Yam.. Try menu baru.. Ikan Patin Masak Bawang Jeruk, Ikan Tilapia Bakar, Ikan Siakap Masak Lada Hitam dan jugak Tom Yam.. Puas hati betul makan kat sini.. Makan macam orang kebulur!!.. Tengok ajelah pinggan-pinggan lepas kami makan tu.. Habis licin kami sapu!! Hihihi... Memang kena dengan selera kami semua ni ha.. :-)





Alhamdulillah.. Kenyang...



Kedai makan ni depan Balai Bomba Mentakab.. Dekat kedai perabot Teck Seong tu.. Kat situlah tempatnya.. Tukang masak orang Siam Pattani.. Memang berasalah semua menu yang dia masakkan tue.. Kalau yang macam kami makan ni dia caj RM97.00.. Tapi makan puas hati.. Inilah port baru kami untuk makan-makan... Sape-sape datang Temerloh atau orang Temerloh yang baca blog T ni.. Try datang makan kat kedai ni ok!! :-)

Gambar selingan.. Anak-anak T....


09/06/09
Tarikh hari ini cantik.. Unik gitukan??



Dinner malam ni.. Suami ajak g makan kat Restoran Rizki Tom Yam lagi.. Malam ni order Telur Dadar, Tom Yam, Ikan Patin Steam Tao Shi (ada letak cendawan hitam) dan Ikan Siakap Masak Lada Hitam.. Layan....




Kenyang.. Alhamdulillah...



10/06/09

Lunch tadi kuar ke Gerai Pak Usop.. T sampai dalam pukul 1.00 tengahari gitu.. Orang tengah ramai.. Hohoho!! T dengan pantas menyelit-nyelit di celahan orang ramai dan dapatlah order 2 ketul patin masak gulai tempoyak yang terakhir di dalam periuk besar dia tu!! Dan dengan bangganya terus dapat cop tempat duduk.. Kalau tak .. Baliklah T dan anak-anak dengan kesedihan sebab tak dapat makan gulai patin masak tempoyak anak Pak Usop tu.. Hehehe.. Bukannya apa.. Siapa cepat.. Maka dialah yang dapat merasa gulai ikan patin masak tempoyak yang memang famous di Temerloh ni.. So, boleh dikatakan.. T di antara orang-orang yang beruntung tadi.. (Nilah dikatakan ayat riak ye tuan puan).... Hihihi..


15 comments:

Emy Omar said...

Alhamdulillah,dah sihat dah ye.Wah ada port baru untuk makan2 ye..terliur la saya tengok gambor2 tu..

en_me said...

kalo me datang mesti tutup kedai tewww kannnns.. ekeke

MindHeartBodySoul said...

Salam Tie,

Syukur, matamu itu sudah sihat...
Siksa yer sakit mata.
Saya kalo sakit mata pakai spek hitam pegi kerja... (kerja compeni orang, sakit pun boss suwuh datang pakai spek...)

Oh, cuti skolah sekarang...
Jalan makan angin sana sini, elok tu...
jauh perjalanan luas permandangan, tak ler terperuk jer kan?

Ikan Patin masah jeruk bawang>...?
Baru nih... tak pernah dengar...


Macam ikan Patin Juara jerk...

TQ ziarah ker blog sya.

eya said...

lame gak x nmpk kak t jaje mknn kt blog..sekali jaje..penuh page,puas nk scroll

atty's said...

salam t..alhamdullilah..t dah sehat..
patut le lama T .menyepi.

T ..tak sht pun rajin masak..mcm2 lak tu..

☆ lieya latif ☆ said...

oo kak tie sakit mate yeak...seb baik dah sihat.....sian akak...patut le lame akak tak berupdate...lieya ingat akak jalan2 bercuti, yelaa cuti sekolah kan, biase kan akak kan gi berjalan......harap akak terus sihat yeak....

wah kak, menu ikan patin akak buat lieya terliur tau...lieya suke ikan patin ni, tapi en abe kite tak berape suke sangat ikan sungai2 nieh.....

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

ooo..ada port baru utk mkn ya??? nanti la kitorang try mkn kat sana..sebab kitorang ni nak tutup jap utk beberapa hari..nak buat keje sikit kat kedai tu...

T dah sihat ya??? okla mcm tu...mmg seksa gak sakit mata ni.... hotel yg T duduk akt ktn tu kiorang pernah stay situ.. boleyla kan... yg kat Gambang tu tutup semula ya?? tulah, baru plan nak pegi...hari dah buka... ni diorang tutup jap..tak pasti kenapa...

*syafinaz*me,my self and i... said...

alhamdulillah dah sihat ye..bestnye jalan2 sambil makan..tgk ABC tu sedapnye.ikan2 tu pun best.ishhh terliur la..hehe

Zanna_MamaBatrice said...

menjejes2 air liur zana kak tie
tengok menu tu sumer...esp yg kat restoran rizqi tu...hu hu hu
laling hubby zana dah jatuh cinta ngan ikan patin lemak tempoyak ...he he he...

alhamdulillah
dah sihat.....

linda said...

alhamdulillah sakit mata dah elok...

~~ciklinn~~ said...

alhamdulillah dah ok....lin pun anak beranak baru baik dari demam.... tinggal aliff jer belom...

wahh bestnyer gi jalan2..... tie linn kan mmg tingin bangettt tau nak gi temerloh mkn ikan patin sellau ajak abg gi..tapi tak berkesempatan lagi.... tgokk gamabr2 tie ni mmg makin tingin nak mkn..seb baik tak pegnant..hahhahah

farah amoi said...

huhuuu...manjang lepak kat ruzki kan..
best nye T..jenjalan merata...

aryllia said...

sedap2 negok mkn2 tuh....cpt lah abis 44 hr...x sabar nak mkn yg enak2 nie..

S.I.K Bridal said...

huk aloh sedak2 lah wehhh... melilih air liur huk3... tgk kenny rogers.. kalau warga JB nak mkn pegi yg kat jusco tebrau jgn g mkn kat tesco 2 x sedap nge hehehe geram tau mkn x sedap nih!! hehehe (luahan perasaan uhuks)

Linda Latip said...

huuu byk gbr dn makana sedap2..tk sabar nk blik tloh nk jd org bertuah jugak! hehehehe tie n family shat?

THE ONE AND ONLY

ABOUT ME

My photo
Temerloh, Pahang, Malaysia
seorang yang simple dalam menjalani kehidupan seharian..

MY BLOG DESCRIPTION

Sekadar meluahkan apa saja yang terbuku di hati dan yang terlintas di fikiran.. Apa saja pandangan atau pendapat adalah mengikut kefahaman saya atau peredaran semasa ketika itu.. Saya tidak mengharapkan kalian bersetuju dengan pendapat saya semata-mata.. Kita berhak mengeluarkan pendapat masing-masing.. Bukan begitu? Saya tidak akan sesekali membiarkan mana-mana bloggers mengutuk, menghina atau yang sewaktu dengannya terhadap saya di sini.. Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua corak penulisan dan gambar-gambar yang disiarkan di blog ini.. Hak cipta terpelihara sepenuhnya.. .. Harap maklum... Terima Kasih..

BORAKS

MY BLOG LIST

MY FOLLOWERS

MY PRECIOUS.....

MY PRECIOUS.....