Friday, June 05, 2009

KEMBALI BERNAFAS...

Assalamualaikum...


T kembali bernafas di alam blog ini.. Hihi.. Banyak cerita nak kongsi bersama.. First of all, nak ucapkan banyak-banyak tq pada yang sudi mengunjungi T di sini.. T akan membuat kunjungan balas di blog kalian kemudian nanti ye!! Tunggu sajalah "kehadiran" T di blog kalian nanti ok!! Ces!! Macam yo-yo aje ye?? :-)


26/05/09


Petang tadi singgah di satu rumah tu.. Terliur nak makan Mempelam Epal.. Pas makan nasi yang T tanak.. Lauk tapau ok!! T pun makanlah buah Mempelam Epal yang memang marbeles sekali rasanya itu!! Sedap tau!!



27/05/09

Makan nasi ngan Gulai Masak Tempoyak Ikan Patin kat kedai dekat ngan rumah T... Sesambil tunggu keta dibasuh di tempat berhampiran..


28/05/09

Adib masih demam lagi masa ni.. Dia teringin nak makan MC'D lah pulak.. Siap tapau food di Mentakab, singgah ke Restoran Rizki Tom Yam.. Orang Pattani yang masak.. Sedap betul Ikan Kerapu Masak Bawang Jeruk tu.. Teringat-ingat sampai sekarang..


Ikan Tilapia Bakar pun sedap jugak!! Pencicah dia sedap!!


Manjanya ha!! Dok berdokong-dokong lagik!!

29/05/09

Hari ini merupakan hari ulangtahun anak sedara T, Nur Anis yang ke 20.. Semoga Anis terus dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan berbahagia hidupmu di dunia dan di akhirat sana.. Amin.. Insya Allah..



Kalau nak diikutkan.. T nak ke UITM, SHAH ALAM.. Hari ini hari convo adik bongsu hubby T.. Sepatutnya kami ke KL pada petang Khamis, 28/05/09.. Tapi disebabkan Adib belum habis menjawab paper untuk exam dia.. Tak jadilah kami nak menyertai convo Liza hari ini.. Sepatutnya Adib dah habis exam petang Khamis .. Tapi sebab dia demam masa minggu exam, cikgu suruh dia balik awal sebanyak 2 hari.. Dia tak larat sangat nak jawab paper.. Entah berapa dia score nanti.. Buka sekolah baru tahu resultnya.. Tak kisahlah tu.. Dah demam teruk.. Tinggi .. 39 tu.. Jpa doc bagi ubat gitu ajelah.. So, untuk adik ipar T, Muzairin Liza.. Tahniah dah dapat degree tu.. Keje baik2 ok!! Sekarang dah tiba masa Za pulak balas jasa Ma dan Ayah!!






Sempat amik gambar kat opis tadi.. Sebelum hantar anak-anak ke sekolah.. G makan dulu.. Restoran dekat dgn sekolah budak-budak ni..



Keluar opis pukul 7.30 malam.. Bawa adik T dan staff hubby dinner kat area opis sebelum balik ke rumah.. Puas makan.. Hubby order lauk banyak sangat.. :-)



Kenyang dah.. Alhamdulillah..



30/05/09

Prepare hadiah nak bagi pada anak sedara T, Anis dan Mak Mertua T.. Bagi barang-barang beli kat IKEA ari tu.. Tak sempat nak cari hadiah lain.. Sebelum ke KL.. Singgah ke rumah Kak Long T, jumpa Anis dan bagi hadiah dalam beg hijau tu padanya.. Hadiah untuk Mak Mertua T bagi bila sampai di rumah adik ipar T di Subang..


Permata Hati..


Singgah lunch di Medan Selera GreenWood, Gombak.. Suami T suka sangatlah makan kat sini.. Maklumlah kedai orang kelate!! Semua lauk sedap-sedap tau!! :-)

Rehat sekejap di rumah adik ipar dan kami terus menghala ke Klang.. Mak Mertua ada urusan sikit di sana..


Selepas settle urusan di Klang.. Kami menghala pulak ke Selayang.. Rumah Abang Ipar T.. Kakak Ipar dah sediakan Nasi Minyak malam ini.. Sedapnya Nasi Minyak.. T siap makan bertambah.. Awww!! Tq Kak Ma.. Masakkan menu istimewa ni buat kami... :-) Ingat nak makan Ikan Bakar di Muara, Pelabuhan Klang.. Tapi dah orang selayang call suh datang dinner kat rumah mereka aje.. Dibatalkanlah hasrat nak makan ikan bakar tu.. Lain kali ada rezeki kita g makan sana..



Liza dok menyakat anak saudaranya.. Salahuddin..



Hensem tak anak sedara suami T ni!! Amer namanya!!




31/05/09


Pas sembahyang Subuh.. Tolong Mak Mertua sediakan Nasi Dagang.. Oh! Sedapnya air tangan ibu mertuaku ini!! :-)



Kemudian, kami bergerak ke UPSI.. Nak berjumpa adik ipar T.. Bakal guru.. Muzaitul Akma.. Baru-baru ni baru balik dari INDIA.. Sekarang dah ada di CAMBODIA pulak.. Dia wakil pelajar.. Memanglah busy tugasannya.. Harap-harap kakak selamat pergi dan selamat kembali semula ke Malaysia ye!! Tq bagi buah tangan dari INDIA tu.. I LIKE!! :-O


Dengan adik-adik iparku!!


Seterusnya, kami menghala ke KL.. Sampai di Kuala Kubu Baru.. Ada kemalangan di antara lori dan kereta kancil yang baru saja berlaku.. Lampu isyarat rosak.. Kereta kancil terperosok ke dalam lori.. B berhentikan kereta dan menolong apa yang patut.. Diangkatnya orang yang tercedera ke dalam ambulans.. Seorang mati.. Dua terselamat tapi cedera parah.. Kami dok dalam kereta aje.. Tak berani nak turun..

Sampai di KL.. Singgah makan di Sup Ani Utara dekat Pertama Kompleks... Sedap betul sup dia.. Memang tak jemu dimakan tau!!



Selepas lunch kami ke SOGO.. Hubby dok dalam kereta jaga Nur, Nur demam.. T soping parfume dan handbag.. Dok dalam SOGO dekat 2 jam.. Sian hubby dok tunggu dalam keta.. Sikit pun dia tak merungut!! Hihi.. Sayang Abang!!






Buah tangan daripada adik ipar T.. Dari INDIA.. TQ Kakak!!



01/06/09


Selepas bersarapan.. Kami pun bertolaklah balik ke Temerloh.. Tapi sebelum itu singgah beli barang di Plaza Low Yat dan lunch di situ.. Kemudian ke SPNB.. B nak settlekan urusan kat situ.. Selepas itu kami terus pulang ke rumah.. Nak berjalan pun Nur demam lagi.. B pun cakap dia pun rasa seram sejuk nak demam jugak..



Tapau Roti Bakar buat bekal dalam kereta tadi..



Sian anak-anak ummi nie..



Hasil belian di Low Yat tadi.. T beli pendrive 8GB.. B lak beli yang 4GB aje..



02/06/09

Hari ini family abang T datang ke rumah.. Mereka daripada Kuala Krau.. Nak balik ke KL dah ari ni.. T lak demam dan kena sakit mata.. So, melepek ajelah.. Masak nasi aje.. Tak larat nak masak bagai.. Abang lak tapau lauk mari datang lunch kat rumah.. Sian Abang T.. Maaf ye Abang Yus.. Kak Shikin..

Anak-anak sedara T..


Dah nak balik dah pun..





Sebelah malam, masak nasi dan tapau lauk.. Tak makan sangat.. Pahit tekak.. Makan pun tak rasa apa.. Rugi je beli Ikan Siakap Masak Stim tu..



Selepas makan.. Macam ada tenaga gitu.. Doklah melipat kain sebanyak 3 bakul tu.. Kemudian B urutkan kepala.. Barulah rasa lega.. Sebelum tidur.. Layan tengok cite Nicholas Cage yang baru.. Best cite ni.. Tajuk NEXT rasanya..



03/06/09


Hari ni dah tak demam dah.. Alhamdulillah.. Cuma sakit mata .. Pagi tadi g kedai beli lauk dan barang dapur.. Nak masak.. Mak, Ayah Mertua dan family Abang Ipar nak datang ke Temerloh..


T masak Gulai Ayam Masak Lemak Cili Api, Gulai Ikan Patin Masak Tempoyak, Ikan Tilapia Goreng dan ada Budu & Tembikai... Itu ajelah yang sempat T sediakan..



Sebelah petang bawa diaorang pegi ke sangkar ikan suami T.. Suruh diaorang bawa balik ke Kelantan dan ke Melaka..



Tunggu nak belah perut ikan-ikan patin dan tilapia tu..



Kemudian, kami singgah di rumah Kak Long T.. Bawa diaorang tgk Kak Long T dan baby Adam.. Abang Long goreng mee untuk makan-makan..



B belikan makanan ni di Kuantan tadi.. Hari ni dia ke Kuantan.. Ada urusan di sana..



Goreng ikan hasil tangkapan tadi.. :-) Ikan Tilapia dan Ikan Patin dah besar-besar.. Dah boleh dijual!!


04/06/09


Hari ini merupakan hari ulangtahun kelahiran sahabat baik T, Emy bt Omar di Masjid Tanah, Melaka yang ke 30 tahun.. Ruzi doakan semoga Emy terus dilanjutkan usia, dimurahkan rezeki, tercapai segala apa yang dicita-citakan dan berbahagia hidup di dunia dan di akhirat sana.. Hadiah belum dicari lagi ye Emy?.. Dah sembuh daripada sakit mata nanti, Ruzi poskan hadiah buat u ye??


T kuar g beli sarapan tadi..



Selepas family Abang Ipar T balik ke Melaka.. T pun bawa mertua ke rumah besan mereka di Kuala Krau.. Sampai-sampai my mum dah siap hidangkan makanan for lunch dan minum petang terus.. Sedapnya Sambal Kuinin, Ikan Singgang, Kari Ayam dan Budu tu.. Makan bertambah.. Tak ingat apa dah.. Then makan pulak Pengat Pisang + Pulut.. Heaven!!



Besan bergambar sebelum balik..



Sebelah malam.. Kami kuar dinner ke Mentakab di Restoran Rizki Tom Yam.. Ayah dan Mak Mertua asyik sangat berbual ngan tokey kedai orang Pattani tu.. Ayah ada gak sedara-mara lagi di sana.. Siap dia bagi lagi buah tangan.. Pisang Salai Manis buat kami dan hantar kami ke pintu kereta.. Baik punya layanan apa!!.. Semoga perniagaannya semakin maju dan kekalkan masakannya yang sedap tu!! :-)





Adib makan banyak.. Nur pun sama.. Maklumlah.. Masing-masing dah sihat daripada Demam.. Alhamdulillah..


05/06/09

T sediakan Mee Hoon Goreng untuk bersarapan hari ni..



Mak dan Ayah Mertua dah balik pun ke Pasir Puteh, Kelantan hari ini..



** ingat nak round g blog kalian.. Tapi sakit mata dah merebak ke mata sebelah lagi.. So, sekarang kedua-dua mata t dah sakit.. Merah.. Sakit kepala lagi ni.. T lawat kalian kemudian ye?.. Terima kasih.. Sudi meluangkan masa melayan blog T hari ni..... **


SELAMAT BERHUJUNG MINGGU..

HAVE A GREAT WEEKEND!!

12 comments:

farah amoi said...

tu dia T...panjang lebar update nye
puas haaa baca nye

T, kat tempat T ade gak ruzkitomyam?
kat kelantan ada gaks satu
dia sewa kedai my parent dulu..
lepas tu dia pindah, tukang masak dia plak keje ngan my parent...

hehheh...kawe pon suka makan kat medan selera greenwood...memnag semua tukang masak org kelate/pattani kan...my bro tinggal kat taman pinggiran tu jer..

wah t...tu sangkar ikan belaan ur hubby ker?
besar noo...

Eyna's said...

kat area mana Rizki Tom Yam tu T?
Tak tprasan plak slama ni...

Apepun...smoga mata tu cpat sembuh...

ZaiY said...

salam T, rindu kat Tie..
siannya sakit mata, moga cepat sembuh ye. akak kalau masuk sini mesti telan air liur je tgok lauk2 kampung tak kiralah yg Tie masak sdiri atau makan kat kedai tuhh..aduiii..

mountdweller said...

Salam selamat kembali.

Banyak perkara yang terjadi rupanya. Tapi satu masalah bagi uncle bila buka blog T ni. "Sentiasa membuat uncle lapar!"

Emy Omar said...

Wah..sama la kita blog lama tak ber update..sedapnya lauk gulai ikan patin yang ruzi masak tu..kecur air liur..next week kami nak gi muara,jom join..tak tahan la dengar orang asyik citer pasal muara ni..last pegi awal tahun hari tu..hopefully u will get well soon ye..take care

en_me said...

jeliternyerr anis tewww..

Puan Iza said...

Haaa..tu dia panjangnya entry kak T kali nie....macam2 citer ada....puas hati baca :-)

neezareef said...

ingtan T ni bgs lah...dia igt date2 kejadian2 tu..hehe..pulun dlm 1 entry je..cayalah T

msk blog T mmg suke nengok makan2...ikan patin lah..mentang2 la dia duk bando ikan Patin..hihi

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

salam T...still sakit mata ke?? panjang lebar citer T..asyik lak saya dok baca satu persatu....

wah..baik betul your hubby..blh tunggu T shopping 2 jam tu..kalau hubby saya, bab menunggu ni dia kurang suka... bab lain ok... tu pasal kena ajak dia join sekali...kalau tak, hmmm... siapla...sepuluh minit sekali dia call..jenuh la mcm tu..

k lah T...get well soon to u... nanti blh sambung celoteh kat blog lagi... :D

Sofea said...

fuuhh.. T da kembali bernafas eh.. nafas panjang sungguh npk nyer !!!:)
anyway...semoga T cepat sembuh.. rajin2 letak ubat tau !!

MaDiHa said...

kesian T kena sakit mata lak ye... semoga cepat2 sembuh ye..
rajin T update cerita satu persatu dalam satu masa... ingat plak tu perjalanan ceritanya.. kalau akak mesti byk yg tertinggal. hehe.. suka baca celoteh T.. boleh dikatakan diari hidup T sekeluarga kann.. akak suka.. tp tak mampu rasanya nak buat blog mcm T ni.. hehe.. apa2pun akak doakan T cepat2 sembuh dari sakit mata..

MindHeartBodySoul said...

Marathon T, Marathon...

Macam-macam tempat T Pergi & singgah,
dari parkir keta kat Umah T, Sogo pun ada, UITM Shah Alam, Klang...

Dalam penat-penat tuh, masih sempat tolong buat nasik dagang... pebret tuh... uishhhhh...

THE ONE AND ONLY

ABOUT ME

My photo
Temerloh, Pahang, Malaysia
seorang yang simple dalam menjalani kehidupan seharian..

MY BLOG DESCRIPTION

Sekadar meluahkan apa saja yang terbuku di hati dan yang terlintas di fikiran.. Apa saja pandangan atau pendapat adalah mengikut kefahaman saya atau peredaran semasa ketika itu.. Saya tidak mengharapkan kalian bersetuju dengan pendapat saya semata-mata.. Kita berhak mengeluarkan pendapat masing-masing.. Bukan begitu? Saya tidak akan sesekali membiarkan mana-mana bloggers mengutuk, menghina atau yang sewaktu dengannya terhadap saya di sini.. Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua corak penulisan dan gambar-gambar yang disiarkan di blog ini.. Hak cipta terpelihara sepenuhnya.. .. Harap maklum... Terima Kasih..

BORAKS

MY BLOG LIST

MY FOLLOWERS

MY PRECIOUS.....

MY PRECIOUS.....