Saturday, April 18, 2009

SABTU

Assalamualaikum..

Tengahari semalam Ma dan Abah T datang ke rumah T.. Lunch lak kami g makan di rumah Kak Long T.. Pas antar anak-anak ke sekolah.. Balik ke rumah, mandi dan solat.. Terus bersiap bawa Ma dan Abah ke bank.. Ada urusan di situ.. Sebelum balik ke rumah pekena dulu Air Teh 'O' Ais Limau dan Roti Canai... Tapau jugak Rojak untuk makan di rumah pulak.. Sungguh bertenaga pas makan minum di Restoran Old Town.. Old Town Mamak ok... Bukan Old Town Kopitiam itu!! :-)

Sebelah malam, goreng nasi aje.. Inilah dia.. Nasi Goreng Kering-Kontang namanya.. :-O

Dalam pukul 10 malam, kami kuar makan Satey di kedai makan Kak Long T..Lepak dalam sejam kat situ dan balik ke rumah semula... Kak Long menunggu hari saja nak melahirkan anaknya yang ke 6.. T mendoakannya selalu.. Semoga dipermudahkan urusan bersalinnya nanti.. Insya Allah.. Tak sabar dan teruja sungguh rasanya nak menimang bakal anak sedara T yang ke 15 ini!! :-)

Ingat hari ni nak ke Pesta Buku di PWTC.. Tapi bila mengenangkan permintaan Ma dan Abah yang suh kami ( T & Co.) sama-sama ikut mereka menziarahi saudara-mara yang tak berapa sihat sekitar Temerloh dan Jerantut.. Kami turutkan sajalah.. Ikatan persaudaraan tu lagi penting daripada dok membeli buku kat PWTC tu.. (Ceh! Ayat menjaga hati ini ok!!.. hehehe.. ) .. Lagipun kalau nak stay di KL.. B ada kes lak ari Isnin ni.. Nak siapkan dokumen hujahan dia lagi.. So.. tengoklah.. Kot-kot berkesempatan nak ke Pesta Buku minggu depan saja.. Emy pun kata nak ke sana next week!! Harap-harap ada peluang jumpa u kat sana ye Emy!! :-)
Selepas keluar bersarapan tadi.. Singgah kedai buku beli paper dan buku anak-anak.. Skang kalau ke kedai buku.. Mesti diaorang nak membeli buku sama.. Tak kisahlah tu.. Asalkan buku-buku bacaan yang molek isinya.. Ummi tak kisah pun..
Anak-anak dok nunjukkan buku-buku yang baru dibeli....

Singgah sebentar di sangkar peliharaan Ikan Patin dan Ikan Tilapia suami T..

B dah turun kat bawah tue..

Dok tengok ikan-ikan dia..

Bagi makan ikan-ikan..

Mama Besar Bukhari amik peluang posing sat!! :-)

Cantikkan pokok-pokok buluh tu.. Cam pintu gerbang lak nak turun ke sangkar ikan...

Selepas menangkap 4 ekor Ikan Tilapia.. Ikan Patin tak sempat nak kaut.. Penyauk tu patah... Lain kalilah amik Ikan Patin.. :-( .. Kami singgah di rumah sedara Ma di Lubok Kawah.. Sakit orang tua.. Ada masa melawat ni.. Pegilah melawat.. Ari tu .. T dan suami dah pegi tengok.. Coz B dok baiki keta kat bengkel anak dia kat sebelah rumah dia tu.. Dalam 40 minit gitu kat situ dan kami terus balik ke Kuala Krau... Lupa lak nak amik gambar ngan Mak Ngah tadi... :-(
Inilah hasil tangkapan di sangkar ikan tadi.. Sebelum dimasak.. Dan..


Selepas dimasak.. Buat masak lemak..

Lunch tadi... Alhamdulillah..

Selepas solat dan berehat kejap.. Dalam kul 3 petang.. Kuar pegi rumah sedara-mara sebelah Abah pulak..
Abah dan Abah Nor.. Abah Nor Bapa Sepupu Abah.. Dia baru pas eksiden ngan lori kat Jerantut.. Adalah dalam sebulan gitu.. Kesian Abah Nor... :-(

Ni kat rumah adik angkat Ma... Baik sangat mereka ni.. Layan kami sekeluarga dah macam anak-beranak sendiri.. Diaorang selalulah g rumah Ma dan Abah T bertanyakan khabar.. Bawa makanan.. Baik sangat.. T pegi kali pertama ke rumahnya tak rasa janggal pun... Malah seronok berbual macam dah lama kenal... Alhamdulillah.. Adalah orang dok menjenguk Ma dan Abah kalau masa kami tak balik ke kampung..

Kemudian ke rumah sedara Abah lagi... Ni rumah Bapa Sepupu.. Tapi dia dah meninggal.. Ni ada isteri dan anak-anaknya....

Last sekali pegi umah Pak Ngah.. Bapa Sepupu Abah jugak..

Ini cucu-cucu Pak Ngah.. Comel sangat budak-budak nie... :-)

Dalam pukul 7 malam tadi.. Balik ke Temerloh semula.. B nak membaca dan buat hujahan kesnya on Monday.. Tak sampai hati nak tinggalkan Ma dan Abah berdua tadi.. Esok diaorang ada kursus haji pulak.. Minggu depan diaorang kata nak datang lagi ke rumah T.. Ada benda tak settle lagi di bank tue... Tulah.. Ada anak 8 pun.. Dok berdua aje bila dah tua-tua ni ye? T ada ajak mereka dok kat rumah T.. Tapi biasalah orang tua.. SELESA tinggal di rumah mereka sendiri.. T bukan apa.. Risaukan Abah yang ada penyakit Kencing Manis tu.. Dia pulak asyik letih dan tak larat aje.. Tadilah sihat sikit.. G rumah sedara-mara.. Kalau tak .. Tak mahu dia ke mana-mana.. Even bila T ajak berjalan pun.. Letih.. Penat katanya... Tapi kampung dekat je ngan umah T.. Drive dalam setengah jam gitu pun dah sampai.. Tapi risaulah jugakkan.. Mereka tinggal berdua aje... T sayang Ma dan Abah.. Muah!! Kiss.. Kiss...

Inilah makanan for dinner.. Gulai dan Sambal Tempoyak lebih yang tengahari tadi.. Yang lain-lain T gorengkan aje.. Durian tu B beli kat Giant Gombak.. Dia g KL ari Khamis.. Alhamdulillah dengan rezeki yang ada ini..


Untuk kali ke 2.. T dapat lagi award ni.. Daripada MOUNTDWELLER.. Terima Kasih banyak-banyak Uncle.. :-) Ingat jugak Uncle kat T ni yang semakin membesar ini.. Huhu.. :-O

10 comments:

CoNniE said...

ikan tu mesti fresh kan T.. bestnyer... dah selamat buat gulai melak.. wee weee.. sdp nyer...

ZaiY said...

salam T..
bagus T ni selalu ziarah sedara mara, jarang org muda nk buat mcm ni skang. bese tggu time raya jer..
hmm..patutla Tie sllu masak ikan patin, rupenya ada bela ikan patin sdiri ye..bagus tu, semoga maju jaya buat hubby Tie.

MindHeartBodySoul said...

Salam...
Ni kat mana nih?
Kat area Kuala Krau ker kat Semantan?


Teringat patin sangkar Sg. PAhang kat Kuala Krau bil anengok gambor sungai...

Tak nampak pun lauk gulai masam org Pahang ...

maya said...

thanks award tuh..

sedap sungguh menu pada itu hari.. alangkah bagusnya sekiranya menu itu ada diatas meja makan ku wahat t. hehe

☆ lieya latif ☆ said...

wah kak t bestnye hubby akak ade kolam ikan....patin pun ade...seronok camtu, dpt lee makan ikan fresh....dah le patin mahal kan,...takyah akak sebok2 nak beli....main kaut ajek kan he he he....

betul tu kakt, org tue kite ni bile kite ajak dok ngankite dieorg takmo sebab sayang nak tglkan umah dieorg sendiri, takpelaaa, yg pentng kite ni sebagai anak kene laa selalu balik lawat mereka kan...


oooo parent nak pergi haji yeak....semoga dberi kesihatan yg baik yek....

.:nhalilah:. said...

wah.. bestnyer ada kolam..ikan sume fresh.. terliur plak tgk ikan talapia tu.. masak cili pun sodapp..

Puan Iza said...

bestnya ada kolam ikan...hari2 boleh mkn ikan fresh kan...

♥ aimi @ kamalina ♥ said...

T, hubby T mmg ada sangkar ikan tu ya?? bestnya!!! blhla beli dgn T lak pas ni... jual tak??

mountdweller said...

Salam T.

Mesti seronok ada sangkar ikan sendiri dan sudah tentu dapat makan ikan fresh dari sungai.

Terima kasih kerana sudi terima award tu.

atty's said...

salam..T..SEDAPNYA IKAN TU..

THE ONE AND ONLY

ABOUT ME

My photo
Temerloh, Pahang, Malaysia
seorang yang simple dalam menjalani kehidupan seharian..

MY BLOG DESCRIPTION

Sekadar meluahkan apa saja yang terbuku di hati dan yang terlintas di fikiran.. Apa saja pandangan atau pendapat adalah mengikut kefahaman saya atau peredaran semasa ketika itu.. Saya tidak mengharapkan kalian bersetuju dengan pendapat saya semata-mata.. Kita berhak mengeluarkan pendapat masing-masing.. Bukan begitu? Saya tidak akan sesekali membiarkan mana-mana bloggers mengutuk, menghina atau yang sewaktu dengannya terhadap saya di sini.. Saya bertanggungjawab sepenuhnya terhadap semua corak penulisan dan gambar-gambar yang disiarkan di blog ini.. Hak cipta terpelihara sepenuhnya.. .. Harap maklum... Terima Kasih..

BORAKS

MY BLOG LIST

MY FOLLOWERS

MY PRECIOUS.....

MY PRECIOUS.....